TK-lid GroenLinks beseft door enquête essentie van bestaan
“Geld is vooral belangrijk als je het niet hebt”, zegt Tweede Kamerlid voor GroenLinks Linda Voortman. Een van de enquêtevragen deed haar meer dan ooit beseffen hoe moeilijk het leven wordt als je krap zit.
De drie belangrijkste vragen zijn volgens Voortman:
- 5-Om te kunnen leven van € 6,50 per dag bezuinigt u als EERSTE op ...
- 7-Stel u moet leven van € 6,50 per dag. Hoe denkt u dan over de volgende stellingen?
- 8-Als u voor de keus staat om te besparen op zorgkosten, wat doet u dan als eerste?
Leuker leven
“Deze vragen hebben iets met elkaar gemeen, ze zeggen allemaal dat er heel weinig geld overblijft voor dingen die leven leuker maken”, zegt Voortman. “Bovendien is het confronterend om te lezen dat het denkbaar zou zijn om te bezuinigen op drinken, voedsel en kleding: primaire levensbehoeften. Als ik bedenk wat ik mezelf zou moeten ontzeggen vind ik dat heel erg.”
‘Wanbetalers’ in de zorg
Als woordvoerder zorg herinnert Voortman zich de debatten over de zogenaamde wanbetalers. “Zo worden de mensen genoemd die hun premie voor de zorgverzekering niet betalen. De term suggereert dat ze onwillig zijn en weigeren te betalen. Maar in werkelijkheid kunnen ze dat gewoon niet. Dat ze een boete krijgen helpt dus ook helemaal niet, het werkt averechts. En datzelfde gebeurt als je uit financiële overwegingen afziet van bepaalde medische onderzoeken of het eigen risico verhoogt. Als er iets met je aan de hand is worden de problemen alleen maar groter.”
Essentie van het leven
Voortman herinnert zich nog goed dat haar studententijd geen vetpot was. Tegenwoordig staat ze er financieel beter voor. Mede daardoor werd ze getroffen door de vraag: wat is de primaire betekenis van geld voor u? Deze vraag helpt haar door te dringen tot de essentie van het leven waarin geld volgens haar vooral belangrijk wordt als je het niet hebt. “Zo besef je dat er mensen zijn die het veel minder goed hebben dan ikzelf."
Schoonmakers
Voordat ze politicus werd heeft Voortman zich als bestuurder van FNV Bondgenoten ingezet voor bestrijding van armoede. “Ik werkte voor de schoonmaaksector en kwam veel thuis bij schoonmakers. Ik schrok als ik het loonstrookje zag en er liepen vaak ook nog drie of vier kinderen rond. Dus heb ik meerdere malen gepleit voor een betere inkomenspositie van schoonmakers.”
Politieke waakhond
Als lid van de Tweede Kamer kan ze dat ook voor anderen doen. “Mensen die in een instelling verblijven moeten tegenwoordig betalen voor het wassen van kleding. De ene instelling vraagt een paar euro, de andere veel meer. Maar iemand die in een instelling verblijft heeft geen hoog inkomen, het is natuurlijk niet de bedoeling dat er winst gemaakt wordt, het moet kostendekkend zijn. Dat moeten we vanuit de politiek bewaken.”
Geen vis maar hengel
Vaak vinden groepen aan de onderkant van de samenleving het moeilijk om op te komen voor hun rechten. “Daarom is het belangrijk dat wij signalen krijgen van wat er speelt. Als vakbondsbestuurder merkte ik al dat ik niet te veel moet overnemen, je moet mensen als het ware geen vis geven, maar een hengel zodat ze zelf kunnen vissen. Daarmee leren ze zichzelf te redden en bovendien ben ik dan in staat meer mensen op weg te helpen. Op langere termijn heb je dan veel meer succes.”
Links
Klik op het logo hieronder om mee te doen aan de enquête:
Iedereen kan meedoen aan het onderzoek naar armoedebeleving in Nederland. Klik hier en vul de enquête in.
Links
- de pagina van Linda Voortman op de website van de Tweede Kamer
- de eigen website van Linda Voortman
Klik op het logo hieronder om mee te doen aan de enquête:
Iedereen kan meedoen aan het onderzoek naar armoedebeleving in Nederland. Klik hier en vul de enquête in.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten